Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

«Βιομιμητισμός Ελλάδος - Έρευνα και Καινοτομία»

 Μαθαίνοντας από τη φύση

Το συγκεκριμένο απόσπασμα θα μπορούσαμε να το εκλάβουμε ως «κανόνες ζωής», διότι αποτελεί τις συγκεκριμένες εκείνες γνώσεις που θα πρέπει να διαθέτουμε προκειμένου να λειτουργήσουμε ως «πραγματικοί άνθρωποι» και να ασχολούμαστε κυρίως με την προσωπική μας ανάπτυξη και αυτοβελτίωση, προσδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην ζωή μας την μέγιστη αξία.

Ο συγγραφέας θέλοντας να αφήσει στον γιο του Σεπτίμιο μιά παρακαταθήκη σοφίας, ώστε να διορθώσει τα ελαττώματα του χαρακτήρα του, συγκέντρωσε στο έργο του αυτό το απόσταγμα της σοφίας 204 φιλοσόφων και ιστορικών.

Η φύση έχει επιλύσει προβλήματα μηχανικής, αυτο-θεραπευτικές ικανότητες, ανοχή περιβαλλοντικής έκθεσης και αντίσταση, αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ήδη αναπτύξει τρόπους για να κρατιούνται ζεστοί, να δημιουργούν γερές κατασκευές, να φιλτράρουν το νερό μειώνοντας στο ελάχιστο τη χρήση ενέργειας και την παραγωγή απορριμμάτων.
 Εφαρμόζοντας τις στρατηγικές σχεδιασμού της φύσης, οι σχεδιαστές, οι επιστήμονες και οι ερευνητές μπορούν να αναπτύξουν λύσεις που προσαρμόζονται πραγματικά καλά στις ανάγκες μας.

Ο διάλογος μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι αυξανόμενος και να εξελίσσεται, λαμβάνοντας πολλές μορφές, προβλέψιμες ή μη, καθώς αποκτούμε μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας και του τρόπου με τον οποίο τα συστήματα του θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, σε διαφορετικές κλίμακες και εφαρμογές. Ανυπομονούμε να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για την «βιομιμητική αρχιτεκτονική» που εμπνέεται από τη φύση.

(διάφορα αποσπάσματα από το διαδίκτυο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου