Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ο κακός ύπνος τη σωματική και ψυχική μας υγεία...

Ο απαιτούμενος χρόνος ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 7 σε 9 ώρες. Αν οι ώρες ύπνου είναι λιγότερες από έξι, το σώμα παράγει περισσότερες ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος και οι οποίες δημιουργούν υπέρταση. Και η υπέρταση ως γνωστόν αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες των καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αλλά και το πρόβλημα της αϋπνίας, που διαφέρει από την έλλειψη κανονικού χρόνου ύπνου, έχει σχέση με το άγχος και την κατάθλιψη. Η αϋπνία συνδέεται με την λειτουργία του «συστήματος στρες» του οργανισμού και ειδικά του συστήματος που έχει σχέση με την παραγωγή της κορτιζόλης.

Δηλαδή οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία παράγουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Αντιδρούν σαν να είναι σε διαρκές στρες. Πειράματα σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης αποδεικνύουν ότι αυτά συνδέονται με καρδιοπάθειες, σοβαρή κατάθλιψη, οστεοπόρωση, παχυσαρκία.

Ο κακός και ελλιπής ύπνος βλάπτει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και κλονίζει την ψυχική υγεία

Έξι με οχτώ ώρες είναι η ιδανική διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Όσοι κοιμούνται λιγότερες ή περισσότερες ώρες από τις “ενδεδειγμένες”, ενδέχεται να δουν στο μέλλον την ψυχική υγεία τους να κλονίζεται, αφού ο εγκέφαλός τους μπορεί να γεράσει πρόωρα έως και εφτά χρόνια.

Ο κακός ύπνος προκαλεί προβλήματα στην στύση και ακράτεια ούρων

Επιδράσεις στο ουροποιητικό

Μελέτες έδειξαν πως οι διαταραχές του ύπνου προηγούνται ορισμένων ουρολογικών προβλημάτων, όπως η ακράτεια ούρων, τα συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και η ανάγκη ούρησης στη μέση της νύχτας (νυκτουρία).

Η ακράτεια ούρων και η νυκτουρία σχετιζόταν με τον ανήσυχο ύπνο στις γυναίκες, αλλά όχι στους άντρες. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως κατά την αξιολόγηση των ουρολογικών προβλημάτων θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η ποιότητα του ύπνου.

Προβλήματα ύπνου και καρδιά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα από την συνήθη κακή διάθεση ενός άυπνου ανθρώπου. Επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας και αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου....

Πηγή:affidea.gr/news ( αποσπάσματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου