Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Μαγνήσιο, το σημαντικότερο μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα!

Το μαγνήσιο είναι από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία στο σώμα μας και είναι απαραίτητο για την καλή μας υγεία. 70% του συνολικού μαγνησίου βρίσκεται στα οστά, όπου μαζί με το ασβέστιο και το φώσφορο τα βοηθούν στο σχηματισμό και την ανθεκτικά τους.

Το 39% βρίσκεται κυρίως μέσα στα κύτταρα των ιστών και μόνο το 1% του μαγνησίου βρίσκεται στο αίμα. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν πολλά βασικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Για να λειτουργήσουν όμως αυτά εξαρτώνται από το μαγνήσιο το οποίο ενεργοποιεί περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. 

Μερικές από αυτές είναι:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.

Δρα ενάντια της υπέρτασης.

Συμμετέχει στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, την μυϊκή σύσπαση και στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού.

Είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος, καθώς και του καρδιακού μυ.

Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας.

Απαραίτητο για την σύνδεση του RNA και την αντιγραφή του DNA.

Απαιτείται επίσης για την μεταφορά του καλίου και του ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες.

Βοηθά στην σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

Συμπαράγοντας στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και την πρωτεϊνική σύνθεση.

Βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας.

Το μαγνήσιο χρησιμοποιείτε επίσης και ως Αγχολυτικό, Αντιφλεγμονώδες, Αντιαλλεργικό, Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. 

Βέβαια έχει συνδυασθεί και με άλλες παθήσεις:

Mαγνήσιο και Μνήμη

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να μειώνει τη μνήμη και τις δυνατότητες μάθησης. Αντίθετα η αφθονία του μπορεί να βελτιώνει τις γνωστικές μας λειτουργίες

 Διατροφή και μαγνήσιο

Μαγνήσιο μπορούμε να λάβουμε και μέσω των τροφών, αφού απαντάται σε μεγάλη ποικιλία από αυτές, όπως στα φρέσκα πράσινα λαχανικά, όπου το συναντάμε πλούσιο λόγω του ότι είναι βασικό στοιχείο του μορίου της χλωροφύλλης.

Βασικές πηγές μαγνησίου είναι το κακάο, τα λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, καθώς και ορισμένα μεταλλικά νερά.

Παρακάτω, ακολουθούν ανά διατροφική ομάδα, οι πλουσιότερες σε μαγνήσιο τροφές:

Κρεατικά ή συναφή: χοιρινό λουκάνικο, συκώτι, καρδιά, αρνίσια νεφρά, κόκκινο κρέας, πιτσούνι, αυγά.

Θαλασσινά: σαλιγκάρι της θάλασσας, βούκινο, μύδια, γαρίδες, καλαμάρια, αχιβάδες.

Αμυλώδη: καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια).

Λαχανικά: σπανάκι, μπρόκολο, σέσκουλο.

Φρούτα: μπανάνα, φρέσκο σύκο, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί.

Δημητριακά: δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί και μπισκότα ολικής αλέσεως, νιφάδες βρώμης, μούσλι. 

Πηή:therapeftis.eu/  ( αποσπάσματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου