Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D

 Η βιταμίνη D υποστηρίζει τη μυϊκή και σκελετική υγεία, βοηθώντας το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και διατηρώντας γερά τα οστά και τις αρθρώσεις. Υπάρχουν και πολλά ερευνητικά δεδομένα που συσχετίζουν τη βιταμίνη D με την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, αλλά και με την εύρυθμη λειτουργία όλου του οργανισμού. Γι᾽ αυτό, είναι καλό να γνωρίζουμε τις φυσικές πηγές, καθώς και τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη D.

Το μεγαλύτερο μέρος βιταμίνης D που βρίσκεται στον οργανισμό μας παράγεται στο δέρμα μας από την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, κατά την οποία λόγω κρύου περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D - Λιπαρά Ψάρια

Ένα απ’ τα πιο πλούσια ψάρια σε βιταμίνη D είναι το φρέσκο σκουμπρί, καθώς ένα φιλέτο των 85μg περιέχει 7μg βιταμίνης D. Το σκουμπρί είναι φυσική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3, EPA και DHA, τα οποία βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Mετά το σκουμπρί, έρχεται ο σολομός, καθώς μια μερίδα των 85g προσφέρει περίπου 4μg βιταμίνης D. Δοκιμάστε να τον μαγειρέψετε ψητό με στυμμένο λεμόνι και 2 κουταλιές Becel ProActiv για ένα γευστικό κι ισορροπημένο γεύμα με φυτικές στερόλες. Η πέστροφα, επίσης, είναι μια άλλη τροφή πλούσια σε βιταμίνη D. Πρόκειται για ένα ψάρι πολύ γευστικό, με παρόμοια γεύση με εκείνη του σολομού. Είναι πολύ νόστιμη αν τη μαγειρέψουμε ψητή σε αλουμινόχαρτο. Η ιριδίζουσα πέστροφα έχει περίπου 7μg βιταμίνης D ανά μερίδα 85g, περισσότερο από την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα! Tέλος, δυο άλλα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι η ρέγγα, καθώς ένα φιλέτο 143g περιέχει 7.7μg. Αντίστοιχα υψηλή περιεκτικότητα έχει η σαρδέλα, καθώς μια κονσέρβα 92g παρέχει 4.4μg βιταμίνης D. 

Φυσικά, η πιο σημαντική πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, οπότε είναι καλή ιδέα να επιδοθούμε στις εξωτερικές δραστηριότητες όσο περισσότερο μπορούμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε καλά την υγεία μας και τη φυσική μας κατάσταση.

Τι θα λέγατε να βάλουμε στη ζωή μας μικρές δραστηριότητες; Αντί να πάμε στο γυμναστήριο, ας περπατήσουμε μέχρι το γραφείο ή ας κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατό μας.

Πηγή:www.pro-activ.com/ (Απόσπασμα)

***********************************************

Επί πλέον...

Ξέρατε ότι τα λιπαρά ψάρια κάνουν καλό;;;

Όταν μιλάμε για λιπαρά ψάρια εννοούμε κυρίως τον σολομό, τον τόνo, το σκουμπρί, την πέστροφα, τη ρέγγα, τον γαύρο και τη σαρδέλα.  Αυτά τα ψάρια περιέχουν βιταμίνη D και είναι πλούσια σε Ω - 3 καλά λιπαρά που όπως έχουμε ξαναπεί βοηθάνε στη μείωση της κακής χοληστερόλης, συμβάλλουν στη  μείωση των ποσοστών κατάθλιψης και μειώνουν την πιθανότητα απόκτησης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.  Προσθέστε στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο σας τα λιπαρά ψάρια και φτιάξτε τονοσαλάτα με αβοκάντο και σολομό στους 100ο C– δύο πεντανόστιμες συνταγές που θα ξετρελάνουν όλη την οικογένεια.

Πιείτε λίγο γάλα!

Σε πολλές χώρες όπως και στην Ελλάδα το γάλα είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D. Το αγελαδινό γάλα μπορεί να περιέχει 20 με 33 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη D ενώ το γάλα σόγιας από 16 έως 30 %. Άρα, αυτός είναι ένας λόγος για να πιείτε λίγο γάλα ή να φτιάξετε ένα smoothie, όπως το smoothie με πραλίνα σοκολάτας, καφέ και μπανάνα και το smoothie με μπανάνα και καφέ.

 Φάτε για πρωινό; Τα δημητριακά και η βρώμη είναι σίγουρα καλές λύσεις!

Και τα προϊόντα αυτά είναι ενισχυμένα με μικρές ποσότητες της βιταμίνης D2. Προσπαθήστε να διαλέγεται δημητριακά που είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D αλλά ταυτόχρονα χαμηλά σε ζάχαρη. Τι καλύτερο από το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό όπως η παγωμένη κρέμα βρώμης ή η γκρανόλα με κινόα.

Και οι κρόκοι αυγών είναι καλή πηγή...

Οι κρόκοι αυγών περιέχουν βιταμίνη D2 και αποτελούν και αυτοί μία τροφή που μπορείτε εύκολα να προσθέσετε στη διατροφή σας είτε για πρωινό, δεκατιανό είτε συνδυάζοντας τους με κάποιο άλλο φαγητό....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου