Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Η καλή υγεία αποτελεί προαπαιτούμενο για την πολυπόθητη μακροβιότητα,

 

Η καλή υγεία αποτελεί προαπαιτούμενο για την πολυπόθητη μακροβιότητα, ώστε να χαρούμε περισσότερες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι συνήθειες συνυφασμένες με την αυτοφροντίδα, ένας απλός μα αναγκαίος συνδυασμός για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε κάθε κίνδυνο και, παράλληλα, αποτελούν αξίες διαχρονικές. Χάρη στη φροντίδα για την καλή φυσική του κατάσταση και σωστή θρέψη, ο άνθρωπος πέτυχε την επιβίωση και εξέλιξή του.

Τα λεπτά που προφυλάσσουν

Αναπόσπαστο κομμάτι της αυτοφροντίδας που θα συντελέσει στην καλή υγεία αποτελεί η άσκηση. Πλήθος μελετών έχουν αναζητήσει τον τύπο και τον ελάχιστο χρόνο σωματικής δραστηριότητας που εξασφαλίζουν οφέλη στον οργανισμό. Σημαντικοί φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η πλειοψηφία των επιστημόνων συστήνουν για τον ενήλικο πληθυσμό τον «χρυσό κανόνα» των 150΄άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα. Όμως δεν πρόκειται για ενιαία αρχή.

Καθένας επιλέγει τη σωματική δραστηριότητα και τον χρόνο που θα της αφιερώσει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του. Έρευνες έχουν καταλήξει πως ακόμη και μια βόλτα στη γειτονιά, η χρήση της σκάλας ή οι δουλειές του σπιτιού δρουν ευεργετικά, μειώνοντας τον χρόνο που ξοδεύουμε σε μια από τις πλέον επιβλαβείς συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής: το καθισιό.

Η καθιστική ζωή αποτελεί κορυφαία απειλή για την υγεία, με τους Έλληνες να βρίσκονται μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε καθιστικές επιδόσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ισπανική μελέτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως κάθε ώρα που περνάμε καθιστοί ή ξαπλωμένοι πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου, με τη σωματική αδράνεια να εκτοξεύει παράλληλα τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού επεισοδίου ή σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 μεταξύ άλλων, καθώς και του πρόωρου θανάτου.


Για τις περισσότερες, η πρόσληψή τους μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα εύρος τροφών που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά, συκώτι και αυγά (βιταμίνη Α), σπόρους, καρπούς ή φρούτα (βιταμίνη Ε) και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σόγια ή γάλα (βιταμίνη K). Για την D, πέρα από γαλακτοκομικά προϊόντα και λιπαρά ψάρια, σημαντική πηγή της αποτελεί το φως του ήλιου που συμμετέχει στον σχηματισμό της στην επιδερμίδα.

ίναι στο χέρι μας να καλύψουμε κάθε ανάγκη του οργανισμού μας για να ζήσουμε χρόνια πολλά και με ποιοτική υγεία. Είναι η αυτοφροντίδα μας η κίνηση-ματ για το επιτύχουμε.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr( απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου