Διαχείριση βάρους , Τακτική άσκηση, Βελτιστοποιημένο σχέδιο διατροφής, Μείωση νατρίου στη διατροφή,Διαχείριση άγχους!
Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες τρόποι για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και θεραπείες που βοηθούν τους ασθενείς να ανακτήσουν τον έλεγχο εάν η αρτηριακή πίεση τους είναι ήδη υψηλή.
Είτε δεν γνωρίζετε τον προσωπικό σας κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης είτε έχετε ήδη διαγνωστεί με υπέρταση , υπάρχουν κάποια δεδομένα που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον "σιωπηλό κίνδυνο"
Όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση, δίνετε δύο αριθμούς. Ο ανώτερος αριθμός αντιπροσωπεύει τη συστολική σας αρτηριακή πίεση (κοινώς «μεγάλη» πίεση) και το άλλο είναι η διαστολική πίεση (ή αλλιώς «μικρή» πίεση).
Η συστολική πίεση δηλώνει την πίεση-τάση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων όταν φεύγει από την καρδιά δηλαδή κατά τη συστολή-σύσπαση αυτής, ενώ η διαστολική πίεση εκφράζει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων όταν η καρδιά διαστέλλεται δηλαδή όταν «ξεκουράζεται» για να ξεναγεμίσει με αίμα. Οι μονάδες μέτρησης της πίεσης είναι τα χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg).
Τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση θα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον ανά διετία. Όλοι οι άλλοι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συστάσεις του γιατρού τους για πιθανούς ελέγχους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν και ελέγχους κατ’ οίκον.
Συμπτώματα υπέρτασης
Οι κίνδυνοι της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι ότι τα συμπτώματα συχνά αποκρύπτονται και μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι να αντιμετωπίσετε μια υπερτασική κρίση. Τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να κυμαίνονται από πονοκέφαλο έως αίσθημα καρδιακών παλμών και δύσπνοια
Αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δεν υπάρχει ενιαία, ευδιάκριτη αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό ονομάζεται πρωτογενής ή ιδιοπαθής υπέρταση και πιστεύεται ότι αναπτύσσεται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου.
Παράγοντες κινδύνου της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Παρόλο που δεν υπάρχει μία ξεχωριστή αιτία υψηλής πίεσης του αίματος, τα ακόλουθα αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης:
Ηλικία, Οικογενειακό ιστορικό, Παχυσαρκία
Χρόνια νοσήματα, Έλλειψη άσκησης, Δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, Κακή διατροφή, Στρες,
Θεραπείες για υψηλή αρτηριακή πίεση
Οι συνιστώμενες θεραπείες για υψηλή αρτηριακή πίεση ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο του ασθενούς. Για παράδειγμα, αν η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι αρκετές για να φτάσουν τα επίπεδα εντός της εμβέλειας. Η τακτική άσκηση (καύση περισσότερων από 1.500 θερμίδων την εβδομάδα) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υπέρταση κατά 27%.
Κατανόηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης – Συμπεράσματα
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια σοβαρή αλλά σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμη κατάσταση. Με τόσα πολλά μέσα για τον έλεγχο, οι ασθενείς έχουν μια ποικιλία επιλογών ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Διαχείριση βάρους , Τακτική άσκηση, Βελτιστοποιημένο σχέδιο διατροφής, Μείωση νατρίου στη διατροφή,Διαχείριση άγχους!
Φυσικά, η πρόκληση της απώλειας βάρους έγκειται στη βελτίωση τόσο της άσκησης όσο και των διαιτητικών επιλογών. Τρώγοντας μια δίαιτα πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση έως και 11 mmHg για ασθενείς με υπέρταση.
Η διαχείριση του άγχους και η μετάβαση σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ελαχιστοποιώντας την πρόσληψη αλκοόλ και παύοντας το κάπνισμα είναι επίσης αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στα αρχικά στάδια της υπέρτασης.
Επιπλέον, η βελτιστοποίηση του χρονοδιαγράμματος του ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.
Πηγή:cenegenics.gr/ (αποσπάσματα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου