Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Γιατί ανεβαίνει η πίεση...

 “Just one small positive thought in the morning can change your whole day.”

H πίεσή μας μπορεί να ανέβει για πολλούς και διάφορους λόγους. Όποια κι αν είναι η αφορμή, η αυξημένη αρτηριακή πίεση (συστολική ≥ 140mmHg, διαστολική ≥ 85mmHg) επηρεάζει τα πάντα. Με πρώτο τον εγκέφαλο και δεύτερη την καρδιά.

Η πίεσή μας σχετίζεται με πολλά, από το ότι μεγαλώνουμε και ενδεχομένως είμαστε παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, μέχρι με το επίπεδο του άγχους που νιώθουμε (φευ). Βάλε ενδιάμεσα την κληρονομικότητα, καθώς και την αυξημένη κατανάλωσης αλατιού (μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και αύξηση του όγκου του αίματος, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση) αλλά και ποτού (μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο υπέρτασης).

Οι επαγγελματίες υγείας εξηγούν πως ενώ το οξύ στρες μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, το χρόνιο στρες και το άγχος μπορούν να συμβάλουν στη μακροχρόνια υπέρταση, καθώς ενεργοποιείται η απόκριση του αυτόνομου μηχανισμού του σώματος μας, γνωστή ως «μάχη, φυγή ή πάγωμα», οδηγώντας σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.

Κάποια άλλα πράγματα που ενδεχομένως δεν έχουμε συνδέσει με την αύξηση της πίεσης, είναι: Ορισμένα φάρμακα και ουσίες, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα αποσυμφορητικά και ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση...

Διαταραχές ύπνου: Οι επαναλαμβανόμενες πτώσεις των επιπέδων οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Χαρακτηριστικά, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή ηχορύπανση έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Ποια τρόφιμα μας βοηθούν να ρίξουμε την πίεση

Έχουν γίνει μελέτες για να εντοπιστούν τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε την πίεση μας σε ένα υγιές επίπεδο. Η πιο δημοφιλής και διαχρονική επιλογή είναι το σκόρδο (δες πώς μπορείς να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη του για την υγεία σου, αλλά και πώς μπορείς να το ξεφλουδίσεις εύκολα). Αν δεν είσαι φίλος, ευτυχώς για σένα υπάρχουν εναλλακτικές.

Τα παντζάρια:  Πρόκειται για τρόφιμο πλούσιο σε νιτρικά άλατα, που μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων: διευρύνει τα αγγεία και επιτρέπει μεγαλύτερη ροή αίματος. 

Τα λεμόνια: Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα μέταλλα και το κιτρικό οξύ των λεμονιών και του χυμού τους συνδέονται με βελτιώσεις στην υπέρταση.

Η μαύρη σοκολάτα: Η υψηλή περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φλαβονοειδή βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που ισχύει για τις φλούδες των μήλων, επίσης πλούσιες σε φλαβονοειδή.

Τα αμύγδαλα: 50 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα (περίπου ½ φλιτζάνι) για ένα μήνα «δίνουν» μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στο αίμα, καλύτερη ροή αίματος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο: «τη βέλτιστη επιλογή λίπους στα πρωτόκολλα διαχείρισης της υπέρτασης σε υγιείς αλλά και σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο». To χρωστά στις πολυφαινόλες και το ελαϊκό οξύ, που βοηθούν στη μείωση των συνολικών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η αρτηριακή πίεση.

Το γιαούρτι:  μπορεί να βοηθήσει, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροθρεπτικών συστατικών ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου – όλα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Η ρίγανη:  βότανα και μπαχαρικά σε συνδυασμό με την απόκριση της αρτηριακής πίεσης, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα βότανα και μπαχαρικά είχαν χαμηλότερες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης 24 ώρες αργότερα.

Η κανέλα: σημαντικές μειώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση, όταν προστέθηκαν 1500 mg κανέλας στη διατροφή για 90 ημέρες. Ευεργετικό ρόλο φάνηκε να μπορούν να παίξουν επίσης ο κουρκουμάς και το τζίντζερ.



Πηγή:ow.gr/diatrofi (απόσπάσματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου