Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Ο τρόπος που xρησιμοποιούμε το μυαλό μας και την ψυχή μας περνάει στο σώμα μας!

Το στρες και η στεναχώρια " γεννούν" τις ασθένειες!

Μεγάλο βάλσαμο οι ανθρώπινες σχέσεις!

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και την ψυχή μας περνάει στο σώμα μας!

Το στρές κάνει τα επιναφρίδια να παράγουν  συνέχεια κορτοζόλη για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οπότε μειώνεται αυτή, με αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει η ανάλογη κορτιζόλη να "γενούνται" τα αυτοάνοσα νοσήματα!

«Όπως τον έβρω τον καιρό έτσι τον αρμενίζω»

Μου προσφέρει την χαρά της δημιουργίας, την δυνατότητα της ψυχικής έκφρασης, την ικανοποίηση τις ανταπόκρισης του κόσμου, και φυσικά την επιβίωσή μου.

Μητρότητα, "αυτός είναι ο ρόλος" 

Αυτά είναι χρήσιμες αποσκεβές,οι καλές σχεσεις με το παιδί και η στήριξή του!

Παράδειγμα - Κάνω αυτό γιατί μ' αρέσει πάρα πολύ! (δίνεις ένα παράδειγμα)

Όλοι κάνουμε το καλύτερο  που μπορούμε, με τις υπάρχουσες συνθήκες! 

****************************************

Η κορτιζόλη είναι μια  ορμόνη που παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων, με τις πολυποίκιλες δράσεις της, βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέρχεται στις μακροχρόνιες καταστάσεις stress. 

Θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν το στρες αυξάνει πάνω από το μέσο όρο (για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως στην κατάθλιψη π.χ) τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό.

Η έκκριση κορτιζόλης από το φλοιό των επινεφριδίων βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της υπόφυσης και του υποθαλάμου εκκρίνεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και  διεγείρει την έκκριση κορτιζόλης. 

Ο ρυθμός έκκρισης κορτιζόλης παρουσιάζει ημερήσιες διακυμάνσεις. Η μέγιστη συγκέντρωση κορτιζόλης παρατηρείται τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η ελάχιστη συγκέντρωση κορτιζόλης παρατηρείται στο μέσο περίπου της νύκτας. 

Ο υποθάλαμος έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη διαδοχή ημέρας και νύκτας, μέσω νευρικών ώσεων που καταφθάνουν σε αυτόν από τοναμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.


Η κορτιζόλη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, και κυρίως τα λεμφοκύτταρα, ενώ περιορίζει την εκδήλωση της φλεγμονώδους απάντησης. 

Όταν υπάρχει υπερέκκριση κορτιζόλης, μπορεί να παρατηρηθούν ψυχικές διαταραχές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου