Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ!

 Οι αλλαγές διατροφής μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη στο προσδόκιμο ζωής. Όσο νωρίτερα τις ξεκινήσετε, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη... και πιο πολλά τα χρόνια ζωής!

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η υγιεινή διατροφή μπορεί να παρατείνει κατά 6-7 χρόνια το προσδόκιμο ζωής για ενήλικες μέσης ηλικίας και κατά περίπου 10 χρόνια για νεαρούς ενήλικες.

Εάν τρέφεστε υγιεινά, ασκήστε τακτικά, αποφεύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και βεβαίως δεν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, βρίσκεστε ήδη σε καλό δρόμο για την επίτευξη μακροζωίας. Άλλωστε, ποιος δεν θέλει να ζήσει περισσότερο;

Στο πλαίσιο αυτό, μία νέα μελέτη για τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της διάρκειας ζωής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να προσθέσει σχεδόν μια δεκαετία στη ζωή σας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν απλώς ότι η σωστή διατροφή θα σας κάνει πιο υγιείς, αλλά και ότι μπορούν κυριολεκτικά να υπολογίσουν πόσα χρόνια θα προσθέσετε στη ζωή σας με τη βελτιστοποίηση της διατροφής σας.

Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν και εξέτασαν συγκριτικά δεδομένα από μία πληθώρα προηγούμενων μελετών σχετικά με τη διατροφή και τη μακροζωία. Αναλύοντας και συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα, οι συγγραφείς της μελέτης μπόρεσαν να υπολογίσουν πόσο ποικίλλει το προσδόκιμο ζωής με συνεχείς εναλλαγές στην πρόσληψη τροφών όπως φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως αλλά και επεξεργασμένων, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος κ.ά.

Οι συγγραφείς μπόρεσαν στη συνέχεια να καταλήξουν σε μια βέλτιστη διατροφή για μακροζωία, την οποία συνέκριναν με τις τυπικές διατροφικές επιλογές του δυτικού κόσμου. Η βέλτιστη διατροφή των ερευνητών περιλάμβανε περισσότερα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια και φακές), δημητριακά ολικής αλέσεως (βρόμη, κριθάρι και καστανό ρύζι) και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Από την άλλη, η μέση «δυτικού» τύπου διατροφή όπως γνωρίζουμε, περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Οι ερευνητές, μελετώντας τις συνήθειες συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση της βέλτιστης διατροφής από την ηλικία των 20 ετών, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά μια δεκαετία τόσο για γυναίκες όσο και για και άνδρες.
 Στο ίδιο πλαίσιο, διαπίστωσαν ότι η αλλαγή από μια δυτικού τύπου διατροφή στη βέλτιστη στην ηλικία των 60 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά οκτώ χρόνια, ενώ για τους 80χρονους, το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν τρεισήμισι χρόνια.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης είναι αδιαμφισβήτητα: Οι αλλαγές διατροφής –σε οποιαδήποτε ηλικία– μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη στο προσδόκιμο ζωής. Και τα οφέλη είναι μεγαλύτερα εάν αυτές οι αλλαγές ξεκινήσουν νωρίς.

Πηγή:pencilonthemoon.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου