Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Τα Οφέλη της κολοκύθας για τα Οστά, το Ανοσοποιητικό, την Κόπωση κ.α.

 Μερικές φορές, υποτιμούμε τροφές που είναι πολύτιμες, όπως η  κολοκύθα. Αυτό το λαχανικό που γίνεται υπέροχη σούπα βελουτέ αρχίζει και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές (δικαιολογημένα!).

Η κολοκύθα περιέχει αρκετή βιταμίνη Α σε μία μόνο μερίδα που καλύπτει ολόκληρη την ημέρα μας.

Όπως βλέπετε υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι για να εντάξουμε την κολοκύθα στη διατροφή μας – πέρα από την υπέροχη γεύση της! Οπότε, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές αγαπημένες συνταγές και να λάβετε και όλα τα οφέλη της κολοκύθας.

Θρεπτικές ουσίες της κολοκύθας!

 Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί η κολοκύθα να ανήκει στα φρούτα, αλλά, όσον αφορά το μαγείρεμα, έχει περισσότερο τον ρόλο του λαχανικού.

Η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι εκπληκτική. Περιέχει πάνω από τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Α σε μία μόνο μερίδα, πάνω από τη μισή ποσότητα  συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μια εντυπωσιακή λίστα με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Όπως καταλαβαίνεται θα πρέπει να βρίσκεται στην κουζίνα σας πολύ συχνά.

Διατροφικά οφέλη της  κολοκύθας! Πλούσια σε Αντιοξειδωτικά.

Η κολοκυθόσουπα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χρησιμοποιείται στην ιατρική κοινότητα ως φυσική θεραπεία για οξειδωτικό στρες. (2)

Ίσως έχετε ακούσει τη λέξη “αντιοξειδωτικό” αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τη υγεία;
Τα αντιοξειδωτικά απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενώσεις που δημιουργούνται από διάφορες σωματικές λειτουργίες.
 Πολλές φορές εισέρχονται στον οργανισμό με διάφορους τρόπους, ακόμη και μέσα από τη χρήση συγκεκριμένων χημικών ουσιών, κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών ή μετά από έκθεση στον ήλιο.

Όταν η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και υγιεινή, οι ελεύθερες ρίζες εκτελούν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες και οι αρνητικές επιπτώσεις αναστέλλονται από τα αντιοξειδωτικά. 

Ορισμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην κολοκύθα περιλαμβάνουν τρία διαφορετικά καροτενοειδή. (4) Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά, που σημαίνει ότι απορροφώνται πιο αποτελεσματικά όταν συνοδεύονται από πηγές λίπους, όπως το αβοκάντο ή το ελαιόλαδο.
Η κολοκύθα περιέχει τεράστια ποσότητα βιταμίνης Α, πηγή απίστευτων αντιοξειδωτικών όπως βήτα-καροτίνης, άλφα-καροτίνης και βήτα-κρυπτοξανθίνης, συστατικά που συνδέονται με τη μείωση τυχόν φλεγμονών και την πρόληψη συγκεκριμένων καρκίνων.

Ένα άλλο ευεργετικό αντιοξειδωτικό της κολοκύθας είναι το μαγγάνιο, που ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τυχόν φλεγμονές.Το β-καροτένιο της κολοκύθας ενισχύει τις ανοσολογικές αντιδράσεις και βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών. (5)

Και δεν είναι μόνο αυτό! Η κολοκύθα περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, που όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία ιώσεων, αλλά επίσης μειώνει ή αναστέλλει την ανάπτυξη πιο σοβαρών παθήσεων, όπως πνευμονία και πνευμονικές λοιμώξεις.

Διατηρεί τα οστά υγιή.

Η κολοκύθα βοηθά επίσης στη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών. Η υψηλή περιεκτικότητα της σε κάλιο πράγματι ενισχύει τα οστά, καθώς τα υψηλά επίπεδα καλίου συνδέονται με οστά μεγάλης πυκνότητας, ακόμη και σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση αλλά και ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι συχνά έχουν πιο εύθραυστα οστά και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Βελτιώνει τη φυσική απόδοση και μειώνει την κόπωση.

Μήπως νιώθετε συχνά πολύ κουρασμένοι; Θα θέλατε να έχετε καλύτερη αντοχή με μέγιστη φυσική απόδοση; Τότε μάλλον θα πρέπει να καταναλώνετε συχνά κολοκύθα.

Η βιταμίνη C είναι επίσης χρήσιμη για τη φυσική απόδοση, καθώς αυξάνει το οξυγόνο που απορροφά το σώμα από τον αέρα που αναπνέουμε όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με σωματική άσκηση. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένας τρόπος πρόληψης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού που συχνά προκύπτουν μετά από βαριά σωματική δραστηριότητα, όπως ο μαραθώνιος.

Πώς να επιλέξετε, να προετοιμάσετε και να μαγειρέψετε την αχλαδόσχημη κολοκύθα!

Χαρακτηριστικά, βρίσκουμε φρέσκια κολοκύθα τον χειμώνα, αλλά γενικά μπορούμε να τη βρούμε όλον τον χρόνο. Αναζητήστε μια κολοκύθα με ζωηρό κιτρινωπό χρώμα, χωρίς χτυπήματα, ή καφέ κηλίδες. Διατηρείται στην κουζίνα έξω από το ψυγείο και μακριά από ηλιακό φως.

Η κολοκύθα μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Γενικά, προτιμούμε να την κόψουμε σε κύβους πριν από το μαγείρεμα. Αρχικά κόβουμε το πάνω τμήμα και αφαιρούμε την παχιά φλούδα με κοφτερό μαχαίρι. Αφαιρούμε τους σπόρους από το εσωτερικό (που μπορούν επίσης να ψηθούν), και στη συνέχεια κόβουμε σε κύβους σε πάχος περίπου ενός εκατοστού.

Αν ενδιαφέρεστε για μοναδικούς τρόπους απόλαυσης της κολοκύθας σας, η πίτα δεν είναι η μοναδική λύση! Μπορείτε να την ετοιμάσετε στον ατμό, στον φούρνο μικροκυμάτων, ή στον φούρνο με τυρί. Η γεύση της είναι ίσως λίγο βουτυρώδης, αλλά παρόμοια με την κολοκύθα.

Πηγή::naturalsoul.gr/ ( απόσπάσματα)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου