Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Σήμερα δεν έχω όρεξη να τρέξω θα το κάνω μόλις φτιάξει ο καιρός...”

ΤΡΕΞΙΜΟ - Θαυμάσια, αυτή είναι η σκέψη των περισσοτέρων σε σχέση με την πραγματική ανάγκη του οργανισμού για άθληση – στην προκειμένη περίπτωση το τρέξιμο. Δυστυχώς από τη ανάγκη για άθληση μέχρι την έναρξη υπάρχουν 1000 δικαιολογίες για να αναβάλουμε την στιγμή της έναρξης.

Και σε αντίθεση με αυτό που σκεφτονται πολλοί το τρέξιμο δεν είναι τόσο πολύ κουραστικό. Φτάνει να έχετε μια σωστή προσέγγιση τεχνικά αλλά και σε σχέση με την κόπωση της προπόνησης και θέτοντας στόχους μικρού μεσαίου και μακρού χρόνου σας δίνει υψηλό κίνητρο για να έχετε την όρεξη να ασκείστε συστηματικά.

Για να ξεκινήσετε να τρέχετε, απλά φορέστε ένα μπλουζάκι, ένα σορτσάκι και ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο και γιατί όχι, ένα χρονόμετρο στον καρπό σας. 

Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να τρέξετε κατευθείαν για 30 συνεχόμενα λεπτά, είστε ακριβώς εκτός πραγματικότητας. Η προσέγγιση πρέπει να είναι πολύ προοδευτική και να αρχίσετε πρώτα να περπατάτε, ειδικά εάν δεν έχετε κάνει κάποιου είδους αθλητική δραστηριότητα για τουλάχιστον 6 μήνες. 

Μόνο αφού φτάσουμε να περπατάμε μια ώρα με καλό ρυθμό, τότε είναι καιρός να αρχίσουμε να κάνουμε σύντομα τρεξίματα ακόμη και για μόλις 30 δευτερόλεπτα. Το ενεργειακό κόστος αυξάνεται δραματικά από το περπάτημα έως το τρέξιμο, οπότε είναι καλή ιδέα να δώσετε στο σώμα τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί σε μια πιο υψηλή σε κόστος ενέργειας και πάνω από όλα με υψηλότερη επιβάρυνση στο έδαφος.

Συνεχίστε λοιπόν με ελαφρά πρόοδο, αυξάνοντας 30΄΄ή ένα λεπτό με κάθε προπόνηση, μειώνοντας σταδιακά τον χρόνο βάδισης . Όταν μπορείτε να τρέξετε 3 φορές 10 λεπτά με άνετη αναπνοή με διάλειμμα σε περπάτημα μόνο ενός λεπτού, θα είστε έτοιμοι να εκτελέσετε και την επιθυμητή συνεχόμενη μισή ώρα. 

Τι κάνουμε τώρα? Σε αυτό το σημείο θέτουμε έναν άλλο στόχο, για παράδειγμα να βελτιώσουμε την ταχύτητα στα 5 χιλιόμετρα, ή να τρέξουμε 60 συνεχόμενα λεπτά ή να διπλασιάσουμε την απόσταση, δηλαδή να τρέξουμε 10 χιλιόμετρα. Ε ναι, στα 10 χλμ μπορείτε να θεωρήσετε τον εαυτό σας έναν πλήρη δρομέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου