Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Tιμές δείχνουν ότι η καρδιά σας λειτουργεί ρολόι !

   Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, υπάρχουν πέντε δείκτες που δίνουν μια συνολική εικόνα της υγείας του ατόμου καθώς και όσες αλλαγές θα πρέπει να κάνει για να μειώσει τις πιθανότητες ενός εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεΣισοδίου.

Οι επιθυμητές τιμές που αναφέρονται είναι οι ιδανικές για τον γενικό πληθυσμό, αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι για κάθε ξεχωριστή περίπτωση, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να συνιστά διαφορετικούς στόχους βάσει της ηλικίας ή άλλων παραμέτρων υγείας.

 Αρτηριακή πίεση,  Κάτω από 120/80 mm Hg

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά και να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο ανθρώπινο σώμα. Η καρδιά αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας να επανορθώσει την κατάσταση και να στείλει αρκετό αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος. 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση της καρδιάς και στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής προσβολής και άλλων ασθενειών του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι σημαντικό να διατηρείτε υγιείς επίπεδα αρτηριακής πίεσης με κατάλληλη διατροφή, άσκηση και ιατρική φροντίδα, ώστε να προλαμβάνετε τις συνέπειες της υπέρτασης στην υγεία σας.

 Υιοθετείστε μια διατροφή πλούσια σε κάλιο -εντοπίζεται σε πολλά λαχανικά, φρούτα και φασόλια- και χαμηλή σε νάτριο -αφθονεί στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα-, με παράλληλη ελαχιστοποίηση του αλκοόλ.

 Συνολικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής θα ρίξει τις τιμές στα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη και θα μειώσει τον συνολικό κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων.

 Περιορίστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κακά λιπαρά, σάκχαρα ή και τα δύο, και προτιμήστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως ψάρια), αποφεύγοντας παράλληλα το αλκοόλ.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης.

Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά (σπλαχνικό) θεωρείται υπεύθυνο για διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδους διαβήτη.

Το σπλαγχνικό λίπος εκκρίνει ορμόνες και άλλους παράγοντες που προάγουν τη φλεγμονή, κατά την οποία απελευθερώνονται λευκά αιμοσφαίρια που εμπλέκονται στην αθηροσκλήρωση.

 Καταναλώστε λιγότερες θερμίδες, ιδιαίτερα από επεξεργασμένα τρόφιμα με σάκχαρα, αλάτι και ανθυγιεινά λίπη.

Πηγή:therapeftis.eu/ (απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου