Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Αιματοκρίτης: -Τι πρέπει να τρώτε για να τον αυξήσετε

Αιματοκρίτης είναι η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Οι τιμές του αιματοκρίτη μπορούν εύκολα να εντοπιστούν με μια γενική εξέταση αίματος.

Μία χαμηλή τιμή του αιματοκρίτη υποδηλώνει συνήθως την ύπαρξη αναιμίας, ένα από τα συχνότερα πρόβληματα υγείας παγκοσμίως. Αναιμία σημαίνει μειωμένος αριθμός κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων ή μειωμένη ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναιμία έχουν οι γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, λόγω της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση, τα παιδιά και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Tο εύρος τιμών αναφοράς για τον αιματοκρίτη μπορεί να διαφέρει από το ένα μικροβιολογικό εργαστήριο στο άλλο, σε γενικές γραμμές όμως η φυσιολογική τιμή ορίζεται με βάση το φύλο και την ηλικία.

Οι φυσιολογικές τιμές για του αιματοκρίτη ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την πιθανή εγκυμοσύνη και το υψόμετρο στο οποίο ζει κανείς. Τα παρακάτω είναι τα φυσιολογικά περιθώρια αιματοκρίτη για βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Τι πρέπει να τρώτε για να τον αυξήσετε
Ο πιο απλός τρόπος, για να αυξήσετε τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας είναι να καταναλώνετε τροφές όπως είναι τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και το συκώτι.

Μάλιστα για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, οι ειδικοί συστήνουν να τρώτε εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που περιέχουν βιταμίνη C.

Ο πιο απλός τρόπος, για να αυξήσετε τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας είναι να καταναλώνετε τροφές όπως είναι τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και το συκώτι.

Πηγή: giatros-in.gr/  ( απόσπασμα)

Πρέπει να γίνεται συνδυασμός με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και Β-καροτένιο. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν στα καρότα, τις πιπεριές, τη ντομάτα, το λεμόνι και το πορτοκάλι. -Τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου