Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Καθημερινές Πρακτικές Βασισμένες στη Σοφία των Αρχαίων Ελλήνων

  Μάθετε από αυτόν τον εμβληματικό πολιτισμό για να εμπλουτίσετε τη ζωή σας!

Προερχόμενος από την πέμπτη γενιά μιας οικογενειακής επιχείρησης που καλλιεργεί και αλέθει ελληνικά αρχαία σιτηρά, η φιλοσοφία των προγόνων μου είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μου. Ακόμα και όταν ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση, έμεινα εμπνευσμένος από τη σοφία τους, γι' αυτό και ενσωμάτωσα τις αρετές και τις ολιστικές τους ιδέες στην αποστολή της εταιρείας.

Αντιλαμβάνομαι ότι σε έναν κόσμο με γρήγορο ρυθμό η αρχαία ελληνική προσέγγιση της ζωής ανταγωνίζεται τις σύγχρονες επιρροές, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είμαστε, ο πλούτος της γνώσης τους παραμένει διαχρονικός.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας ευεξία ή να βρείτε πνευματική καθοδήγηση, τα μέλη αυτής της αξέχαστης κοινωνίας έχουν τα λόγια να σας παρακινήσουν και να σας εμπνεύσουν. Εδώ είναι μερικοί δημοφιλείς Αρχαίοι Έλληνες των οποίων τα αποσπάσματα μπορείτε να ζήσετε.

 “Μετρο σε όλα”

Ο στιχουργός, ο ποιητής και ένας από τους Επτά Σοφούς, ο Κλεόβουλος (6ος αιώνας π.Χ.) δεν συνειδητοποίησε τι κοινωνιολογικές επιπτώσεις θα είχε σήμερα η ρήση του. Ζούμε σε μια κοινωνία που εκτιμά τα άκρα και συχνά δεν βλέπουμε πώς αυτή η νοοτροπία μας επηρεάζει αρνητικά. Αυτή η παροιμία είναι να βρούμε μια ισορροπία για να ζήσουμε την καλύτερη ζωή μας. Για παράδειγμα, ακολουθώντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή και τρόπο ζωής μπορεί να θρέψει όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό και την ψυχή.

 «Το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο»

Τα οφέλη της άσκησης δεν είναι κάτι καινούργιο. Θεωρούμενος ο «Πατέρας της Δυτικής Ιατρικής», το απόφθεγμα του Ιπποκράτη της Κω (460-377 π.Χ.) συνεχίζει να είναι πιστό στη σύγχρονη έρευνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία προάγοντας την απώλεια βάρους, την καλύτερη μνήμη, τη διάθεση και τον ύπνο. Μελέτες από το Χάρβαρντ διαπίστωσαν επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Η μαγική γοητεία του ύπνου είναι σύμμαχός μας ενάντια στην ασθένεια»

Ο δραματουργός Ευριπίδης (484-406 π.Χ.) μας υπενθυμίζει τη σημασία του καλού ύπνου. Οι αρχαίοι Έλληνες εκτιμούσαν τον ύπνο καθώς ένιωθαν ότι τα όνειρά τους ήταν προφητικά. Θαύμαζαν επίσης τον Ύπνο, τον θεό του ύπνου, καθώς είχε τη δύναμη να απομακρύνει τον πόνο και την ταλαιπωρία.

«Κάποιος πρέπει να τρώει για να ζήσει και όχι να ζει για να τρώει»

Ο Σωκράτης (470-399 π.Χ.), που θεωρείται ένας από τους ιδρυτικούς φιλοσόφους της δυτικής φιλοσοφίας, θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν πιο υγιεινές δίαιτες. Η παροιμία ρίχνει φως στην ανθρώπινη παρόρμηση για υπερφαγία. Τα γεύματά μας προορίζονται να είναι ευχάριστα, ωστόσο ο γενικός σκοπός τους είναι να θρέψουν το σώμα μας και όχι να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

 «Η ελευθερία κερδίζεται αγνοώντας πράγματα που βρίσκονται πέρα ​​από τον έλεγχό μας»

Ως επιχειρηματίας και Διευθύνων Σύμβουλος, είναι δύσκολο να είσαι σε θέση ηγεσίας και να μην ανησυχείς για πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω. Όπου κι αν μας πάει η ζωή μας, αυτό είναι κάτι που ομολογεί ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος (περίπου 55-περίπου 135 μ.Χ.) και είναι ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να θυμόμαστε. πρέπει να σταματήσουμε να αγχώνουμε για τις πτυχές της ζωής μας που δεν ελέγχουμε.

 
«Ο χαρακτήρας είναι το πεπρωμένο»

Ο φιλόσοφος Ηράκλειτος (535-475 π.Χ.) ένιωθε ότι η μοίρα μας δεν ήταν προκαθορισμένη από εξωτερικές δυνάμεις. Αντίθετα, είμαστε οι δημιουργοί της μοίρας μας. Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον μας από μέσα; Μάθετε καθημερινά, έστω και κάτι μικρό. Σκεφτείτε την ψυχή σας και ακούστε τι σας λέει, είτε μέσω διαλογισμού είτε με άλλα μέσα.

 «Να είσαι φιλόξενος στους ξένους, μπορεί κάποτε να γίνεις και εσύ»

Αυτό το απόφθεγμα του δραματουργού Μένανδρου (342-290 π.Χ.) είναι παρόμοιο με το μάντρα «να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται». Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υπενθύμιση ότι πρέπει να μάθουμε να ανταποδίδουμε και να μοιραζόμαστε καλοσύνη, ακόμη και με αγνώστους.

 «Οι φίλοι μοιράζονται τα πάντα»

Εκτός από τη συμβολή του στη γεωμετρία, ο Πυθαγόρας ο Σάμος (6ος αιώνας π.Χ.), ο φιλόσοφος και μαθηματικός του «Πυθαγόρειου Θεωρήματος» μιλά για τη σημασία της φιλίας. Το να έχεις αληθινούς φίλους σημαίνει περισσότερα από το να δανείζεσαι προσωπικά αντικείμενα. Η αξία της φιλίας σημαίνει να μοιράζεσαι τις σκέψεις, τα όνειρα και τους φόβους σου επίσης.

«Μια ζωή χωρίς γιορτές είναι σαν ένας μακρύς δρόμος χωρίς πανδοχεία»

Με αυτό το απόφθεγμα του φιλοσόφου και επιστήμονα της ατομικής θεωρίας Δημόκριτο (460-356 π.Χ.) θέλετε να ξεπεράσετε την κυριολεκτική σημασία. Αυτό το ρητό είναι μια μεταφορά για να γιορτάζουμε τη ζωή και να μαθαίνουμε να αγαπάμε όχι μόνο τις σημαντικές επετείους, αλλά και τις μικρές νίκες.

 «Όλοι γνωρίζουμε ότι καθώς είμαστε ευεργετικοί προς τη Φύση, αυτή γίνεται ευεργετική για εμάς»

Ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες συνειδητοποίησαν τη σημασία της βιωσιμότητας. Ο ιστορικός, μισθοφόρος και φιλόσοφος Ξενοφών (430-354 π.Χ.) πίστευε στην αγάπη του πλανήτη, στο σεβασμό των εδαφών των προγόνων μας και στην επιστροφή στη φύση.

Πηγή:thriveglobal.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου