Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Τρώτε ελληνικά, ζήστε περισσότερο

Με τα χρόνια, η μεσογειακή διατροφή έχει αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ των διατροφολόγων, μια σταθερή φήμη στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής και μια δυναμική που την οδήγησε στη συμπερίληψή της στους καταλόγους παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που περιλαμβάνουν εμβληματικές τοποθεσίες όπως το Σινικό Τείχος της Κίνας και η Grand Place. των Βρυξελλών.
Ο λιγότερο διάσημος κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι εκεί που βρίσκεται η μεσογειακή διατροφή.

Η περίφημη δίαιτα αποτελείται ουσιαστικά από μια σχετικά υψηλή κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και δημητριακών – η συντριπτική τους πλειονότητα δεν ήταν επεξεργασμένα στο παρελθόν – μέτρια κατανάλωση ψαριών, χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που εξισορροπείται από -ήπια κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών κυρίως σε μορφή ελαιολάδου, χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος και μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Εκτός από την τρέχουσα διαφημιστική εκστρατεία, μια σειρά από μελέτες και σημαντικές κλινικές έρευνες έχουν δείξει μια ελάχιστη αλλά ενθαρρυντική επιστημονική επαλήθευση της υποτιθέμενης υπεροχής της μεσογειακής διατροφής σε σύγκριση με μια σειρά άλλων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια αξιοσημείωτη εκτενή έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1995, η οποία έγινε από την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου σε συνεργασία με την Δρ Αντιγόνη Κουρή-Μπλάζο και τον καθηγητή Mark Wahlqvist, οι ηλικιωμένοι Έλληνες γεννημένοι πολίτες της Αυστραλίας είχαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τον ηλικιωμένο ελληνικό πληθυσμό στην Ελλάδα.

Η μελέτη συνέκρινε 189 ηλικιωμένους Έλληνες στη Μελβούρνη με 104 Έλληνες που διέμεναν στη Σπάρτη της Ελλάδας μεταξύ 1989-1992 και κατέδειξε ότι οι Έλληνες αντίποδες ζούσαν περισσότερο επειδή τηρούσαν το παραδοσιακό διατροφικό σύνταγμα με συγκριτικά μεγαλύτερη κατανάλωση οσπρίων. 

Η παρατεταμένη διάρκεια ζωής  μπορεί να αποδοθεί άμεσα στην πιο υγιεινή διατροφή και στην υψηλότερη πρόσληψη οσπρίων.
Το British Medical Journal δημοσίευσε μια μελέτη που διεξήχθη από την Καθηγήτρια Τριχοπούλου, η οποία ανέφερε ότι οι άνθρωποι της Νότιας Ευρώπης, κυρίως της Ελλάδας και της Ισπανίας, έδειξαν ότι ζούσαν περισσότερο λόγω των αντίστοιχων κουζινών τους και θεωρούνταν πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή τόσο σε συστατικά όσο και σε γενικές γραμμές. στυλ μαγειρέματος.

Τούτου λεχθέντος, πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει στην πραγματικότητα ένας αριθμός διαφορετικών μεσογειακών διατροφών, πιθανώς περίπου 30 υποτύπων, που αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στον αριθμό των χωρών που περιβάλλουν τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η παραδοσιακή κρητική μεσογειακή διατροφή θεωρείται στους επιστημονικούς κύκλους ως η αρχετυπική μεσογειακή διατροφή, ενώ μια έρευνα που διεξήχθη τη δεκαετία του '60 έδειξε ότι οι άνθρωποι από αυτό το νησί φέρεται να είχαν το χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της μελέτης ακριβώς επειδή της ιδιαιτερότητας της υπότυπης διατροφής τους.

Η συνταγή για τη μακροζωία μπορεί απλώς να βρίσκεται στη μεσογειακή διατροφή, επομένως εάν θέλετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα που ακολουθεί τις ακόλουθες αρχές: υψηλή πρόσληψη λαχανικών (ιδιαίτερα φυλλώδη) και φρέσκων φρούτων, δημητριακά ολικής αλέσεως, (κυρίως ψωμί με προζύμι και όχι ζυμαρικά), ελαιόλαδο ως το κύριο λίπος στη διατροφή, τυρί με μέτρο (ιδιαίτερα κατσικίσιο), γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, άλλα ψάρι, λιγότερο κρέας και μέτριες ποσότητες κρασιού με τα γεύματα.

Πηγή:neoskosmos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου